uitleg

Artikel 1 van 1

Waarom zou je kiezen voor een CV-haard?

Qua gezelligheid en comfortabele warmte gaat er niets boven een écht houtvuur. De warmte van een haard in je woonkamer heeft echter wel tot gevolg dat je CV-installatie met thermostaat en een eventuele vloerverwarming afslaan. Hierdoor kan het koud worden in de rest van de woning. Bovendien gaat de warmte van het houtvuur voor een deel ook weer verloren via de schoorsteen. Een CV-haard is hier een uitstekende oplossing voor. Met een CV-haard koppel je een houthaard of -kachel aan een (bestaande) CV-installatie. Op deze manier wordt de warmte van je haard effectief aangewend voor de verwarming en warmwatervoorziening van je woning. Een CV-haard heeft veel voordelen. Je bespaart energie en geld, gaat bewust om met grondstoffen en brengt tegelijkertijd een gezellige sfeer in je woning. Het plaatsen van een CV-haard is afhankelijk van je woonsituatie en wensen, en kan op verschillende manieren gebeuren.

Hoe werkt een CV-haard?

De werking van een CV-haard is afhankelijk van de wijze van installeren en een eventuele huidige installatie. Er zijn in essentie drie manieren om een CV-haard te installeren.

CV-haard in combinatie met een CV-ketel

Een CV-haard valt op twee manieren te combineren met een CV-ketel.

  • Wil je niet al te ingrijpende wijzigingen doorvoeren, maar wel optimaal profiteren van de warmte die je houthaard levert? Met een eenvoudig pompsysteem wordt de warmte van je haard aangewend voor de centrale verwarming van je woning.
  • Met het plaatsen van een buffervat stook je zowel via de CV-ketel als via de haard warm water voor je centrale verwarming en de warmwatervoorziening. Zo benut je de warmte die je haard levert optimaal.

 
Volledig gasloos met een CV-haard

Een derde manier is een installatie van een CV-haard in combinatie met energieopwekking door middel van zonne-energie. Wil je een bestaande woning ingrijpend wijzigen en zo duurzaam mogelijk maken? Of overweeg je de bouw van een duurzame nieuwbouwwoning? Een CV-haard maakt het mogelijk om je woning geheel gasloos te verwarmen en van warm water te voorzien. Bij dit type installatie combineer je het gebruik van zonnepanelen en een warmtepomp met een CV-haard. Een ruim buffervat zorgt ervoor dat je altijd voldoende warm water hebt voor zowel de verwarming als de warmwatervoorziening, bijvoorbeeld in je badkamer. Wanneer je hout stookt uit je eigen omgeving, ben je met dit type installatie vrijwel geheel zelfvoorzienend.

Design CV-haard

Er zijn geschikte haarden voor zowel grotere als kleinere woningen en voor ruimtes in allerlei afmetingen. Er is voor ieder interieur wel een passende haard, of je nu van onopvallend, klassiek of juist van een echte blikvanger houdt. CV-haarden zijn als inbouwhaard en als vrijstaande haard verkrijgbaar: een inbouwhaard is te realiseren bij een verbouwing of in een geheel nieuwe situatie. Ook kun je kiezen uit verschillende typen vuurzicht: alleen vanaf de voorzijde en vanaf twee kanten, bijvoorbeeld als haard in de hoek van een kamer. Ook mooi is een haard met tunnelzicht. Deze kan tussen twee verschillende ruimtes worden geplaatst, waardoor je aan beide zijden kunt genieten van de sfeer en warmte van je haard. Een ruimtebesparende oplossing biedt een CV-haard met een watermantel als omlijsting: hierin bevindt het waterreservoir zich om de haard heen.

Installatie en onderhoud van een CV-haard

Laat je vooraf goed informeren over het benodigde vermogen van je haard en de mogelijkheden voor installatie van een CV-haard in je woning. Het is raadzaam om ook het installeren van je CV-haard te laten verrichten door een erkende installateur. Zo weet je zeker dat de installatie correct plaatsvindt, voorkom je problemen in een later stadium en ben je verzekerd van een optimaal rendement. Net zoals bij gashaarden en reguliere houthaarden, is het belangrijk dat een CV-haard regelmatig wordt onderhouden. Het luchttoevoerkanaal kun je zelf regelmatig ontdoen van assen. Verder dient de schoorsteen te worden geveegd. De frequentie hangt af van je stookgedrag en het type hout dat je gebruikt.

Waar moet je nog meer aan denken bij de aanschaf van een CV-haard?

Brandstof is uiteraard onmisbaar voor het stoken van je CV-haard. Je kunt hiervoor tegenwoordig kiezen uit hout en pellets. Pellets zijn korrels die worden gemaakt van samengeperst houtafval en hebben als eigenschap een bijzonder efficiënte verbranding. Bovendien kan een pelletkachel worden voorzien van een automatisch reservoir. Maar ook veel andere houtsoorten worden in hedendaagse houthaarden en kachels zeer efficiënt verbrand. Het belangrijkste is dat het hout goed is gedroogd en daarna ook op een droge plaats wordt bewaard. Een goede opslag voor je haardhout is dus wel van belang.

Misschien vraag je je toch af of je zonder heet water komt te zitten wanneer je de haard niet stookt? Geen zorgen, in alle gevallen vindt de installatie zo plaats dat je CV-ketel of de zonneboiler blijft functioneren als achterwacht.

© 2010 - 2024 openhaarden voordeel is aangesloten bij qshops een veilig idee | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel